11/05/2012

Sídliště Sever

Kopřivnice, sídliště Sever
Modulový ateliér
Léto 2012
Vedoucí práce: Ing. arch. Vítězslav Nový
Spolupráce: Michal Hýl, Václav Kielar



Koncept regenerace sídliště se zaměřuje hlavně na zlepšení orientace na sídlišti, dává pohybu na sídlišti určitou jasnost a řád. To by ovšem samo o sobě nestačilo k tomu, aby se sídliště stalo opravdovým místem pro život. Je potřeba dát místům na sídlišti charakter tak, aby se každý z obyvatel mohl identifikovat se svým blokem, s prostorem mezi domy i s celým sídlištěm. O zlepšení identifikace se snažíme v drobnějším měřítku, kdy každý z nás řeší podrobněji jednu oblast a dává jí určitý ráz:

- Severojižní osa má charakter lesoparku a je ukončena dvěma výškovými budovami z tradičních materiálů - oceli/cihel a dřeva.
- Osa vedoucí ze západu na východ má ve své hlavní části ráz organicky formovaného městského parku a dominuje jí vzdušná prosklená výšková budova.
- Nová zástavba mezi sídlištěm a centrem města má charakter společného bydlení drobnějšího měřítka, zasazeného okolo romantické přírodní krajiny.

Charakter všech tří řešených oblastí tedy zjednodušeně stavíme na propojení bydlení s přírodou v různých podobách a vracíme se tak k původní myšlence sídlišť - bydlení v zeleni




1 comment:

  1. To nevypadá vůbec špatně, sice Kopřivnici mám trochu z ruky, ale už dlouho zvažují návštěvu tolik legendární Tatry. Ale sídliště moc pěkné na jednom takovém bydlíme ale tady na okraji Hradce Králové do Kopřivnice to mám nějakých asi 150km..

    ReplyDelete