11/05/2012

Pivovar ve městě - město v pivovaru

Pivovar Znojmo
Školní projekt
Zima 2010
Vedoucí práce: doc. Ing. arch. Karel Havliš
Spolupráce: Eva Hroudná, Zdeňka Sedláková





O ČASE

Města jsou neustále se měnící organizmy. Proto nechceme navrhovat podobu ideálně stabilizovaného projektu. Naopak počítáme s rozměrem času a náš projekt má prostor se v průběhu času rozvíjet.

O ZNOJMĚ A PIVOVARU

Prostor pro využití potenciálu kreativních lidí má málokteré město. Stejně tak si Znojmo potřebuje udžet mladé lidi, kteří odtud často odcházejí hned po dokončení školy. Potřeba jsou i nová pracovní místa i kvalitní byty.



Samotný areál Pivovaru má velký potenciál a právě v tomto období, kdy mizí jeho výrobní funkce a budovy přechází do majetku města je klíčová pro jeho další existenci. Bude opuštěný areál ponechán svému osudu, zatímco se budou připravovat projekty a shánět finance na jeho zvelebení?

Areál pivovaru je místem s velkým potenciálem v mnoha podobách. Už jeho umístění na vrcholu kopce poskytuje unikátní a inspirativní výhled na všechny strany. Významný je areál památkovou hodnotou samotných budov i technologií zde používaných. Těsná blízkost rotundy sv. Ktaeřiny rovněž ovlivňuje budoucí náplň areálu.

Z širokého spektra možných způsobů využití volíme ty, které budou ekonomické, citlivé k památkám a kreativní. Ekonomická udržitelnost se promítne ve způsobu financování přeměn areálu. Město Znojmo v současnosti není schopno ze svých zdrojů financovat přestavbu a provoz areálu těchto rozměrů. Spoléhání na dotace či vytváření dluhů nepovažujeme v kontextu finanční krize za dlouhodobě ekonomicky udržitelné řešení.

Z hlediska památkové péče je důležité zachovat a respektovat charakter budov, nikoliv je bezmyšlenkovitě konzervovat do detailů. Hodnotné budovy, především původní barokní pivovar, budou aktivně využívány, jako pokračování jejich dosavadního utilitárního poslání. Přípustné jsou i výraznější dostavby a přizpůsobování budov, jak tomu v historii vždy bylo - jako rozvíjení historické kontinuity - s přidáním respektu k historickým hodnotám jako výpověď o naší době.

Kreativní využití je hlavním motivem našeho projektu. Jde o poskytnutí zázemí různým činnostem, které by za normálních okolností byly potlačeny klasickým schématem škola-zaměstnání. Tyto činnosti přitom nemusí být nutně pouze umělecké, může jít i o drobné podnikání v různých oborech, kde hlavním produktem je originální myšlenka. Klíčovým je zde vytvoření komunity takto tvůrčích lidí, kteří se zde usadí a dají areálu atmosféru kreativity.


Záměr je vytvořit kreativní centrum - inkubátor, jehož ekonomický princip znázorňuje schéma výše.

V první fázi se začíná od nuly - k dispozici jsou pouze prostory a zázemí areálu a dobré nápady. Jakmile někdo se svým nápadem uspěje, přivede do areálu první finance a pro sebe zavede živnost - pokud se rozhodne zůstat v areálu, přispěje k jeho rozvoji svojí přítomností, pokud se rozhodne odejít, zanechá zde jako kompenzaci část svého zisku.

V další fázi mají nově příchozí již k dispozici zázemí vytvořené komunity i finanční zdroje. Jsou proto schopni posunout se dále, než předchozí generace a přinést větší zisk. Třetí fáze pak nastane, jakmile bude centrum natolik zavedené a úspěšné, že bude moci financovat rozvoj areálu a přilákat soukromé investory.

No comments:

Post a Comment