11/05/2012

Studentské centrum Poříčí

Brno, Vídeňská třída
Bakalářský projekt
Léto 2011
Vedoucí práce: Ing. arch. Jan Kratochvíl



Citlivě dotvořený blok - nová nárožní dominanta. Objekt nabízí na jih otevřené veřejně přístupné atrium s kavárnou a fitcentrem, studentskou menzu, terasu s výhledem na řeku a hrad Špilberk, střešní zahradu, prostorné pavlače - vše podporuje společenský život studentské komunity. Pro ubytované jsou k dispozici jedno, dvou a třílůžkové pokoje s vlastní kuchyní, ale také společenské místnosti, studentský klub a univerzální přednáškový sál.




URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ
Navržený dům reaguje na urbánní souvislosti v území a dotváří tak v současné době nedokončený blok budov na nábřeží s dominantní hmotou budovy hotelu A-Austerlitz. Řešený objekt respektuje uliční čáru a úskokem hmoty domu v nejnižších dvou podlažích vytváří veřejné prostory. Vstupy do objektu jsou orientovány do obou přilehlých ulic. Vstupy do semiprivátního prostoru 2.NP jsou řešeny dvěma schodišti doplněnými o rozptylovou plochu. Vjezd do podzemních garáží je orientován do ulice Vídeňské. Zásobování kuchyně je řešeno z ulice Táborského nábřeží.
Navrhovaný objekt vytváří novou dominantu nároží Vídeňské třídy, ale také vyvažuje a příznivě doplňuje celkovou kompozici bloku.
ARCHITEKTONICKÝ VÝRAZ
Celková hmota domu je dělena na tři různorodé provozní celky. První z nich tvoří 1.NP, ve kterém se nachází studentská menza s provozním, technickým a skladovacím zázemím. Druhým celkem je semiprivátní platforma s kavárnou ve 2.NP. Tento prostor je otevřený, průchozí, podporuje setkávání ubytovaných studentů i veřejnosti a je možné jej do budoucna provozně propojit se sousedícím objektem. Obě tato podlaží jsou z estetických a provozních důvodů na nároží odsunuta od uliční čáry. Třetí částí je studentské ubytování, které se nachází ve dvou samostatných celcích propojených pavlačemi. Ve vnější – uliční části se ubytování nachází ve 3. – 7.NP, vnitřní část je o podlaží nižší a v 7.NP vytváří terasu s vegetační střechou. Tento prvek opět podporuje rozvíjení vztahů studentské komunity. Jednotlivá podlaží jsou navzájem propojena severním schodišťovým jádrem s evakuačním výtahem. Na jižní straně objektu je situováno druhé - požární schodiště.
Fasády jsou navrženy s důrazem na provozní stránku domu. Okenní otvory pokojů jsou dynamicky rozmístěny a společné prostory kuchyní se projevují vystupujícími arkýři. Dům je navržen s ohledem na oslunění parcely, pokoje jsou orientovány převážně na východ a západ, atrium je otevřeno na jih.
DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ
Jednotlivé funkce jsou v objektu umístěny s důrazem na bezkolizní provoz. V přízemí se nachází samostatný provoz studentské menzy s odbytovou plochou pro 200 lidí. Z platformy ve 2. NP jsou přístupny prostory kavárny, fitcentra, studentského klubu a přednáškového sálu. Kavárna má kapacitu 25 lidí, studentský klub 40 a přednáškový sál 50. Prostory kavárny navazují na fitcentrum a oba provozy jsou otevřeny na terasu ve vnitřní části bloku. Z terasy je přístupná horolezecká stěna umístěná na části fasády vnitřního objektu. Otevřený prostor 2.NP je částečně zastřešen vyššími podlažími objektu. Typické ubytovací jednotky jsou dvoulůžkové, jsou sdružovány do buněk po dvou a jsou propojeny společnou kuchyní. Buňky jsou navzájem propojeny venkovními pavlačemi. Z těch jsou také přístupny společenské klubovny a místnosti pro úklid a údržbu.
Dům je řešen jako bezbariérový. U části ubytovacích jednotek je možná adaptace na bezbariérový provoz.
KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ
Nosnou konstrukci budovy tvoří železobetonový rámový systém v kombinaci se ztužujícími stěnami, jádry a železobetonovými stropními deskami. Podzemní podlaží jsou tvořena milánskými stěnami tloušťky 600 mm, ve kterých je vetknutá základová deska. Sloupy jsou založeny na vrtaných pilotách, které jsou v místech prostupu základovou deskou vodotěsně izolovány. Stropy podzemních podlaží vynášejí sloupy s průřezem 450 × 450 mm, v nadzemních podlažích se průřez zužuje. Stropy tvoří železobetonové lité desky o tloušťce 200 mm. Strop jídelny je vylehčen systémem světlíků, které se výtvarně projevují ve 2.NP. Zelená střecha 7. NP je zvýšená z důvodu integrace vegetační vrstvy tloušťky 300 mm. Dům je izolován kontaktním zateplovacím systémem a kuchyňské arkýře jsou celoplošně oplechovány hliníkovým plechem.
Povrch vnitřních i vnějších stěn je opatřen bílou omítkou. Veškeré zasunuté konstrukce jsou opatřeny jednolitým lazurním nátěrem žluté barvy, což umocňuje podstatu tvaru budovy. Okenní otvory jsou osazeny dřevohliníkovými okny. 

No comments:

Post a Comment